Nyhetsbrev sommar 24

20240701

Hej!

I fredags släppte vi information om Scenits första föreställning i höst, Hitta Hem! Så roligt att så många uppmärksammade denna otroligt välspelade, välberättade och viktiga föreställning som kommer ut på höstturne i samarbete med Sveriges museum om Förintelsen, och med stöd av Teater Västernorrland. Vi gästar 15 orter och du hittar respektive spelplats, föreställningsinformation, foton och biljettlänkar på scenitproduktion.se/hitta-hem-2024/.

Nu startar några veckors semesterlugn för Scenit Produktion, men i augusti är vi tillbaka för höstens tre urpremiärer, en nypremiär följt av ovan nämnda Sverigeturné, och så tredje året i rad med Baltic Sea Film Festival på Klarabiografen, Kulturhuset Stadsteatern.

I år fyller Scenit 30 år och vi är glada över att efter några ovanligt ostyriga år 2020-2022 nu se att vi har varit på rätt väg och i år får skörda de finaste arbeten som fått växa till sig. 

Genom samarbete skapas de vackraste scenkonstäventyren, ty så fungerar teatern. Ett kollektiv som kan vidgas åt alla håll.  I år är vi särskilt glada över ett av våra samarbete med Sveriges museum om Förintelsen och Teater Västernorrland. Välkomna till en dynamisk scenhöst – i hela landet! 

Kärleksfulla hälsningar från oss på Scenit!

Den 27 augusti har Gisela Nilssons monolog Hitta Hem nypremiär på hennes hemmascen Teater Västernorrland i Sundsvall, där den hade urpremiär 1 mars 2022. Turnén produceras av Scenit Produktion i samarbete med Sverige museum om Förintelsen och med stöd av Teater Västernorrland. Tisdag 24 september har turnéslingan premiär på Flygvapenmuseum i Linköping. De samarbetar med Linköping Riksteaterförening. Samma dag har Sverige museum om Förintelsen finnissage på sin utställning Dimensons of Testimony på Flygvapenmuseet. Hitta Hem gästspelar på15 orter och du hittar all information om pjäsen, biljetter och spelplatser här (på www.scenitproduktion.se ).

Orionteatern presenterar Ensembleverkets idé Peter. Tid, där Scenit är producent. Det är Jacob Hirdwalls manus och regi som omvandlar Dmitri Plax bok Peter till scenisk upplevelse. Urpremiär 31 augusti och den spelar till söndag 15 september. Information om föreställning och biljetter här.

Ett sargat hjärta är ett fantastiskt samarbete mellan dramatiker Kristian Hallberg, Malmö, scenograf och kostymör Tilda Aspelin, regissör och koreograf Anna Holter och Teater Giljotins Rikard Borggård som gör nyskriven musik. Urpremiär lördag 5 oktober på Teater Giljotin där vi spelar 10 föreställningar fram till söndag 27 oktober, både skol- och kvällstid. Information om föreställning och biljetter finner du här. Hör gärna av dig till produktionen om du har särskilda önskemål om en helt egen föreställning för din föreningen eller skolklass.  Mer info här.

När sista ägget faller är supergeniala gruppen KEL:s nya produktion efter publiksuccén Allt för alla som spelat flera gånger i Stockholm men även underhållit publik utomlands bland annat i Prag.  Anna Littorin, Lisa Hansson och Jonna Sandell, i regi av Olle Sarri. Föreställningen har urpremiär 18 oktober på Fri Scen, Kulturhuset Stadsteatern och spelar till 27 oktober. Information om föreställning och biljetter här.

Baltic Sea Film Festival produceras sedan förra året av Scenit Produktion AB i samarbete med Estland, Lettland och Litauens beskickningar i Sverige och Kulturhuset Stadsteatern Klarabiografen. Den 26 november – 1 december äger tredje festivalen rum på Klarabiografen. Just nu samtalar vi med Finlandsinsitutet för att även kunna visa två finska filmer. Alla länder presenterar två filmer, totalt 10 filmer om Finland blir med, selekterade av en jurygrupp bestående av Henry Selder Moore, Marie Kiisk, Henning Lindahl, Marta Dauliute, Göran Martini och Ulrika Skoog Holmgaard. Information och fortlöpande uppdatering kring programmet hittar du här.

Med starten i fredags ser du successivt mer av våra kommande produktioner i sociala medier, och du har alltid uppdaterad information om alla föreställningar under Aktuellt, Scenit Produktion
Längre fram i sommar presenterar vi fler nyheter om andra produktioner, men vi vill också påminna om att www.orionteatern.se har fler måsten efter Peter. Tid. Du som missade Titta Hamlet får en ny chans, och 26 – 30 november blir det internationellt med WhiteBox, ett samarbete som pågått i över två år som involverar konstnärer från USA, England, Belgien, Sydafrika – och Sverige. Som sagt; teater är samarbete och endast så går vi vidare!