Baltic Sea Film Festival

11-15 oktober 2023

Festivalen med fokus på den blomstrande filmindustrin i länderna runt Östersjön är tillbaka på Klarabiografen med filmvisningar och besök av regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare. Totalt visas åtta filmer i Baltic Sea Film Festival och filmregissörerna Anna Eborn och Henry Moore Selder är årets filmpresentatörer. De kommer också att hålla i ”frågor och svar” i samband med vissa av filmvisningarna. Baltic Sea Film Festival syftar till att belysa vår regionala identitet genom filmlinsen och inspirera både publiken och proffs på området att bli nyfikna på våra grannar runt Östersjön. Förhoppningsvis kan festivalen leda till nya idéer, innovationer och samarbeten. 

Sponsorer

Baltic Sea Film Festival finansieras av Swe-Est, Swe-Lat, Swe-Lit samarbetsfonder och stöds av Kulturhuset Stadsteatern, Estonian Film Institute, Latvian Kinocenter och Lithuanian Film Institute och Lithuanian Film Centre.

Soviet Milk

En talangfull gynekolog förlorar allt i en konflikt med det sovjetiska regemet, och nu måste hennes unga dotter ta hand om henne. Baserad på den bästsäljande romanen av Nora Ikstena, publicerad i över 20 länder. Visningen kommer att vara närvarande med regissören Inara Kolmane och författaren Nora Ikstena.

Dogborn

Dogborn är Isabella Carbonells långfilmsdebut som hade världspremiär på Venedig filmfestival 2022. Visningen kommer gästas av huvudrollsinnehavaren Philip Oros. Filmen visas med engelsk text.

Machina Faust

En ofiltrerad porträtt av den estniska saxofonisten-kompositören-feministen Maria Faust, som kan slå alla på deras eget spel och vars liv är en virvelvind av obändig kreativitet. Visningen kommer att närvaras av regissören Kaupo Kruusiauk.

Parade

Parade är den prisbelönta långfilmsdebuten från den litauiske regissören Titas Laucius, som kommer att närvara vid visningen.

Remember to Blink

Jacqueline – en fransk kvinna som är besatt av kontroll – adopterar två barn från ett främmande land med sin make. För att hjälpa till med översättningen följer barnen med av Gabriele, en tjugoåring som just börjar smaka på maktens sötma.

Sisters

Anastasia och Diana är två systrar som bor på ett lettiskt barnhem. När de får reda på att en amerikansk familj är redo att adoptera dem är Diana överlycklig medan Anastasia är mindre entusiastisk. När deras frånvarande biologiska mamma Alla återvänder till deras liv gör Anastasia allt för att återknyta, men Alla har andra planer.

Kalev

Inspirerad av en sann historia är filmen inställd under sommaren 1990. Sovjetunionen är på gränsen till kollaps och de baltiska nationerna kämpar för att återfå sin självständighet. I denna politiska omvälvning är Sovjetunionens basketmästerskap på väg att börja. Det estniska laget, Kalev, måste fatta ett svårt beslut när det står inför uppmaningar att dra sig tillbaka från den högprofilerade idrottshändelsen.

Boy from Heaven

Boy from Heaven hade sin världspremiär på filmfestivalen i Cannes 2022, där regissören Tarik Saleh vann pris för bästa manus. Filmen visas med engelsk text.