Kalbjärga Film- och Kulturfestival

22-24 juli 2022

Årets femte upplaga av Kalbjärga Film- och Kulturfestival, som ägde rum på Fårö, Gotland, var en hyllning till den analoga filmens magi och konstens eviga kraft. Initierad av Martina Hoogland Ivanow och Matti Bye, tillsammans med Teo Leff och Peter Norrby, bjöd festivalen på en resa genom tid och konst.
På festivalen mötte konst, film och musik varandra på ett unikt sätt. Alla filmer visades på analoga projektorer, från 16 mm till det sällsynta 35 mm på kolstavsprojektor. Livemusik ackompanjerade varje visning, skapandes en dynamisk upplevelse som hyllade filmens födelse.

Medverkande

Filmer:
Häxan, 1922, Benjamin Christensen.
Digonalsymfonin, 1924, Viking Eggelin.
Entr’acte, René Clair, 1924.
The Seashell and the Clergyman, 1928, Germaine, Dulac.
Wahlkampf, Ella Bergmann-Michel, 1932.
Ems Nr 1, 1966 och hej natur, 1966,Ralph Lundstöm .
Schmeerguntz, 1966, Fog Pumas, 1967., Gunvor Nilsson.
Orienten,1969. Jan Håfström.
Landskap, 1987, Claes Söderqvist.

 

Festivalen bjöd även in samtidskonstnärer och filmskapare att använda sig av den specifika teknik som finns tillgängligt på plats och visa sina verk på 35 mm film. Årets medverkande och inbjudna konstnärer, musiker och kompositörer var:
 
Ebba Bohlin
Matti Bye
Åsa Cederqvist
Rickard Eklund
Martina Hoogland Ivanow
Anna Linderstam
Hanna Ljungh
Ida Lunden
Johan Thurfjell
Leo Svensson
DJ- audiovisuell presentation
FLY INTERZONE


Unidentified footage.

Scenit

Producent och pressansvarig. 

Sponsorer

Tack till Kulturrådet, Filmform, SFI , CPC London och EYE Filmmuseum.

Kalbjärga Film- och Kulturfestival 2022 var inte bara en visning av filmer utan en möjlighet att utforska konstens utveckling över tid. Publiken fick chansen att se hur musiken i rummet förändrade deras upplevelse av filmerna.
Festivalen var en platsdelning med gotlänningar och besökare, där de blev både publik och medskapare. Konstnärer kunde visa sina verk både genom filmvisningar och i utställningsform i närliggande lokaler.

Filmer från Olika Epoker

Filmurvalet kretsade kring stora teman som valet som hölls under hösten, klimatförändringar och osäkerheten om framtiden. Festivalen belyste olika konstnärliga praktiker och deras sätt att spegla en mörk samtid. Lördagen fokuserade på tidig film, dadaism och surrealism, medan söndagen presenterade samtida verk i olika format. Festivalen inleddes med Ella Bergmann Michels dokumentär “Wahlkampf” från 1932, som visade konflikter i Berlin före nazisternas övertagande. Därefter, som en kontrast, visades “Entracte” från 1924, en Dadaistisk film med Eric Satie, Man Ray och Marcel Duchamp. Dessa filmer belyser konstnärernas olika förhållningssätt till den tid de levde i.

Konst i Fokus

Konstnärer som deltagit i en postmasterutbildning på KKH mellan 2018 och 2022 möttes och utforskade hur ny teknologi påverkar människors mellanmänskliga relationer och förhållande till naturen. Deras verk, inklusive film, skulptur och AR-verk (augmented reality), visades på festivalens mer samtida del.
Kalbjärga Film- och Kulturfestival 2022 var en resa genom tid och konst som inte bara firade filmens och konstens skönhet utan även erbjöd en reflektion över vår värld och dess utmaningar. Det var en unik upplevelse där det analoga mötte det moderna och konstnärer delade sina visioner med en engagerad publik.